Jak jadali starożytni Rzymianie?

09:27



Otóż jadali zaskakująco wręcz smakowicie. Żeby nie być gołosłowną - oto przykład:


Ten gęsty sos miętowy sporządzony z utartych razem listków mięty, sera owczego, czosnku, miodu i oliwy Rzymianie serwowali na początek uczty aby oczyścić duszę i ciało w obliczu Bogów. Skosztowałam go w ubiegłym tygodniu w Lukce podczas odwiedzin w Domus Romana. Jest wyborny, a tak prosty do zrobienia. Świetnie łączy się z pieczywem (typu graham).
Domus Romana to prywatne muzeum w podziemiach kamienicy, gdzie odkopano pozostałości dawnego, rzymskiego domostwa. Zwane Domem Chłopczyka na Delfinie ze względu na znalezione fragmenty płaskorzeźby o tej tematyce, pochodzi z I w p.n.e. Naturalnie z samego domostwa pozostało bardzo niewiele, natomiast fascynujące jest to, że zachowane warstwy murów kryjące się w fundamentach pozwalają prześledzenie ewolucji technik budowlanych od czasów sprzed 2 tys. lat do współczesności (od czasów rzymskich, longobardzkich, poprzez średniowiecze i renesans). Dodatkową ofertą Domus Romana są kolacje organizowane pośród archeologicznych znalezisk z zastosowaniem oryginalnych przepisów. Najbliższa taka kolacja odbędzie się już w sobotę 7 grudnia br. w muzeum przy via C. Battisti 15. Impreza jest jednym z wydarzeń towarzyszących targom Il Desco2019, które opisałam w poprzednim poście. Wkrótce więcej na temat Domus Romana i samej Lukki.


Zobacz również:

0 komentarze