News! Festiwale kulinarne w Czechach
02:20
Wiosną
w Czechach odbywa się wiele imprez gastronomicznych, które gromadzą miłośników
trunków oraz czeskiej i międzynarodowej kuchni. Na smakoszy czekają degustacje
przysmaków regionalnych, wina i piwa z lokalnych browarów.
Miasto Pardubice we wschodnich Czechach słynie ze
znakomitych pierników. 8 maja odbędzie się na dziedzińcu tutejszego pałacu
Święto Piernika. Na dorosłych i dzieci czeka barwny jarmark, wystawa pierników,
degustacje, a także przedstawienia teatralne, konkursy i zabawy, na przykład odłupywanie
pierników z piernikowej chatki czy kurs siadania na łopacie pod nadzorem Baby
Jagi!
Miłośników piwa zapraszamy do Pragi 11-27 maja na ósmą
edycję Czeskiego Festiwalu Piwnego na
terenie praskiego centrum wystawienniczego Výstaviště. Na gości czeka bogata oferta czeskich
browarów, najlepszych restauracji i firm
cateringowych, rzeźników i piekarzy. Do dyspozycji będzie dziesięć tysięcy miejsc siedzących w wielkim namiocie
i 200 osób z obsługi, ubranych w czeskie stroje ludowe. Program urozmaicą wystąpienia muzyczne oraz
weekendowe imprezy do samego rana.
Przysmaków przygotowanych przez najlepszych szefów kuchni spróbujemy podczas imprezy o nazwie Garden Food Festival w Ołomuńcu na środkowych Morawach 13-14 maja. Na wielkim pikniku na smakoszy czekają, oprócz potraw regionalnych, takich jak kiełbasy czy kołacze od lokalnych producentów, także egzotyczne specjały, na przykład dania z owadów. Organizatorzy szykują ciekawy program towarzyszący, między innymi warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych, wystąpienia muzyczne i pokazy kulinarne na scenie.
Przysmaków przygotowanych przez najlepszych szefów kuchni spróbujemy podczas imprezy o nazwie Garden Food Festival w Ołomuńcu na środkowych Morawach 13-14 maja. Na wielkim pikniku na smakoszy czekają, oprócz potraw regionalnych, takich jak kiełbasy czy kołacze od lokalnych producentów, także egzotyczne specjały, na przykład dania z owadów. Organizatorzy szykują ciekawy program towarzyszący, między innymi warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych, wystąpienia muzyczne i pokazy kulinarne na scenie.
Litomyšl,
miasto rodzinne słynnego kompozytora czeskiego Bedřicha Smetany, zaprasza 20–21
maja na Festiwal Gastronomiczny Magdaleny Dobromiły Rettigovej. Nawiązuje on do
postaci legendarnej kucharki. Spędziła ona w tym mieście ostatnie lata swego
życia, była aktywną działaczką społeczną, prowadziła naukę gotowania i prac
domowych dla kobiet i dziewcząt, jak również czytania i literatury czeskiej. Restauracje
w mieście i okolicy będą oferować specjalne menu według przepisów M. D. Rettigovej. Na gości czekają
także konkursy i imprezy kulturalne.
Jedną z
największych imprez gastronomicznych w Czechach jest Bosh Fresh Festival, który
zagości tradycyjnie w Czeskich Budějovicach (6-7 maja), w Pilznie (20-21 maja),
w Libercu (27-28 maja) i w Pardubicach (17-18 czerwca). Na gości czeka kilka
scen, na których będą odbywały się workshopy, pokazy kulinarne z udziałem
słynnych kucharzy i mnóstwo innych atrakcji. Tegoroczna edycja ukierunkowana
będzie na specjały kuchni międzynarodowej, między innymi indyjskiej, wietnamskiej,
amerykańskiej, francuskiej i śródziemnomorskiej. Nie zabraknie degustacji piwa
i wina czeskiej i zagranicznej produkcji, pochodzących zarówno z dużych,
jak i małych, rodzinnych browarów i winnic.
W ostatni
majowy weekend (26–28 maja) na smakoszy czeka w Pradze kolejna tradycyjna
impreza gastronomiczna – Prague Food Festival. Oprócz degustacji czeskich
specjałów oferowanych przez dziesiątki najlepszych restauracji czeskich,
ciekawostek gastronomicznych, nie zabraknie także barwnego programu
towarzyszącego, między innymi
przedstawień artystycznych, konkursów i spotkań z dietetykami. Festiwal odbędzie się w Ogrodzie Królewskim
Zamku Praskiego.
www.czechtourism.com/pl/events
(Źródło i zdjęcia CzechTourism)
(Źródło i zdjęcia CzechTourism)
0 komentarze