News! Spektakl z kwitnącą morelą w roli głównej i knedle palce lizać
02:01
Wachau to dolina rozciągająca się na
odcinku 36 km wzdłuż zakoli Dunaju w Dolnej Austrii. Region, wpisany w 2000 r.
na Listę Światowego dziedzictwa kultury UNESCO, znany jest przede wszystkim z
pięknych krajobrazów, wiekowych wiosek, romantycznych tras winnych oraz uprawy
moreli, które właśnie rozpoczęły okres kwitnienia. Jest to niezwykłe widowisko, na które przybywają turyści z całego
świata. Długość kwitnienia drzew morelowych uzależniona jest od pogody. Im jest
cieplej, tym krótszy jest jego czas. Z reguły, przy umiarkowanych temperaturach
wszystkie drzewa od wschodniego skraju Wachau w okolicach Krems po jego
zachodni kraniec niedaleko Willendorfu przekwitają w ciągu 2 – 3 tygodni. Przy
utrzymującej się przez długi czas bardzo ciepłej pogodzie, kwitnienie może się
jednak skończyć także wcześniej. Tak czy inaczej, trzeba się pospieszyć, żeby
nie przeoczyć tego niezwykłego zjawiska. Na stronie www.marillenbluete.at można
przez kilka kamer internetowych śledzić na żywo początek i przebieg kwitnienia.
Pierwsze, pojedyncze kwiaty pokazują się w Wachau na migdałowcach. Zaraz po nich rozkwita około 100 tys. moreli, które obok wina stanowią najważniejszy produkt regionalny, objęty ochroną przez UE. Później otwierają się pąki na innych drzewach owocowych, między innymi brzoskwiniach i wiśniach. Spektakl natury z kwitnącymi morelami w roli głównej wygląda szczególnie pięknie na południowym brzegu Dunaju, między Rossatz a pozostałymi wioskami gminy Rossatz-Arnsdorf. Na północnym brzegu Dunaju w Wachau najwięcej pachnących drzew moreli znajduje się między miejscowościami Spitz i Willendorf. Niecodzinne wrażenia dostarcza wędrówka "morelowym szlakiem", wytyczonym przez Haralda Aufreitera, plantatora moreli. Gdy drzewa zaczynają kwitnąć, prowadzi on gości ze swojego gospodarstwa w Krems Angern ścieżką wśród pachnących sadów morelowych. Ścieżka liczy około 4 km i oprócz doznań estetycznych pełni ona również rolę poznawczą, dzięki szeregowi tablic informacyjnych rozmieszczonych wzdłuż drogi, z których można dowiedzieć się wielu ciekwych rzeczy na temat uprawy i historii drzew morelowych.
Na górze, na której stoi opactwo Göttweig, znajduje się też najwyżej położony sad morelowy w Wachau. Tutaj kwitnienie zaczyna się później i trwa dłużej niż na terenach równinnych. Drzewka rosną w przyklasztornym ogrodzie, do którego do niedawna wstęp mieli tylko tutejsi mnisi. Przed rokiem został on częściowo udostępniony zwiedzającym, a teraz sad morelowy i ogród ziołowy w opactwie są już otwarte codziennie. Morele w Wachau nie tylko kwitną śnieżną bielą przynosząc wiosnę, ale również są wyjątkowo słodkie i soczyste - zwłaszcza stare odmiany, które były hodowane w całym regionie Wachau, opatrzone znakiem jakości Oryginalna Morela z Wachau (Original Wachauer Marille), gdyż wyróżniają się intensywnym smakiem i aromatem. Kiedy sadzono te drzewa, trwałość owoców i ich zdatność do transportu pełniły drugorzędną rolę. Wówczas plantatorom zależało przede wszystkim na tym, aby wyhodować morele o jak najlepszym smaku. To dlatego morelowe soki, konfitury, nalewki i ciasta z tutejszymi morelami są poszukiwanymi przez turystów smakołykami. Na stronie: Przepisy nie tylko autorskie podaję, jak przygotować pyszne knedle z moreli z Wachau (można naturalnie wykorzystać i nasze owoce). Więcej informacji na stronie: www.wachau.at (Źródło i zdjęcia Austria.info)
Pierwsze, pojedyncze kwiaty pokazują się w Wachau na migdałowcach. Zaraz po nich rozkwita około 100 tys. moreli, które obok wina stanowią najważniejszy produkt regionalny, objęty ochroną przez UE. Później otwierają się pąki na innych drzewach owocowych, między innymi brzoskwiniach i wiśniach. Spektakl natury z kwitnącymi morelami w roli głównej wygląda szczególnie pięknie na południowym brzegu Dunaju, między Rossatz a pozostałymi wioskami gminy Rossatz-Arnsdorf. Na północnym brzegu Dunaju w Wachau najwięcej pachnących drzew moreli znajduje się między miejscowościami Spitz i Willendorf. Niecodzinne wrażenia dostarcza wędrówka "morelowym szlakiem", wytyczonym przez Haralda Aufreitera, plantatora moreli. Gdy drzewa zaczynają kwitnąć, prowadzi on gości ze swojego gospodarstwa w Krems Angern ścieżką wśród pachnących sadów morelowych. Ścieżka liczy około 4 km i oprócz doznań estetycznych pełni ona również rolę poznawczą, dzięki szeregowi tablic informacyjnych rozmieszczonych wzdłuż drogi, z których można dowiedzieć się wielu ciekwych rzeczy na temat uprawy i historii drzew morelowych.
Na górze, na której stoi opactwo Göttweig, znajduje się też najwyżej położony sad morelowy w Wachau. Tutaj kwitnienie zaczyna się później i trwa dłużej niż na terenach równinnych. Drzewka rosną w przyklasztornym ogrodzie, do którego do niedawna wstęp mieli tylko tutejsi mnisi. Przed rokiem został on częściowo udostępniony zwiedzającym, a teraz sad morelowy i ogród ziołowy w opactwie są już otwarte codziennie. Morele w Wachau nie tylko kwitną śnieżną bielą przynosząc wiosnę, ale również są wyjątkowo słodkie i soczyste - zwłaszcza stare odmiany, które były hodowane w całym regionie Wachau, opatrzone znakiem jakości Oryginalna Morela z Wachau (Original Wachauer Marille), gdyż wyróżniają się intensywnym smakiem i aromatem. Kiedy sadzono te drzewa, trwałość owoców i ich zdatność do transportu pełniły drugorzędną rolę. Wówczas plantatorom zależało przede wszystkim na tym, aby wyhodować morele o jak najlepszym smaku. To dlatego morelowe soki, konfitury, nalewki i ciasta z tutejszymi morelami są poszukiwanymi przez turystów smakołykami. Na stronie: Przepisy nie tylko autorskie podaję, jak przygotować pyszne knedle z moreli z Wachau (można naturalnie wykorzystać i nasze owoce). Więcej informacji na stronie: www.wachau.at (Źródło i zdjęcia Austria.info)
0 komentarze