News! Friulano, włoski tokaj i coś na ząb

09:21


Po wypiciu tokaju ustępują wszelkie choroby – mają zwyczaj mawiać friulańczycy, mieszkańcy włoskiego regionu Friuli-Wenecja Julijska (Friuli-Venezia Giulia). Ten trunek pod nazwą Friulano można skosztować we wszystkich siedmiu okręgach DOC: Colli Orientali del Friuli, Collio, Friuli Annia, Friuli Aquileia, Friuli Isonzo, Friuli Latisana and Friuli Grave. Naturalnie na tym nie koniec. Ribolla, Malvasia, Pinot Grigio, Pinot Bianco, Chardonnay, Sauvignon, Schioppettino, Refosco,, Terrano, Tazzelenghe, Picolit, Verduzzo – aby wymienić  kilka innych, lokalnych win z najwyższej półki. FVG to również wyborna, acz nieco cięższa kalibrem niż środziemnomorska, a przez to zbliżona do naszej kuchnia. Najlepsze przepisy oraz porady, jakie wina dobrać do konkreynych , znajdują się na polecanej przeze mnie stronie: http://www.friulano.fvg.it/en/tipicamente-friulano/recipes-and-wine-pairing.html (wersja angielska) http://www.friulano.fvg.it/il-tipicamente-friulano/ricette-e-abbinamenti.html (wersja włoska).

Zobacz również:

0 komentarze