News! Róża z Gorycji do jedzenia pod ochroną włoskiego Slow Food
07:50
Na liście chronionych smaków Slow Food regionu
Friuli-Wenecja Julijska znalazły się dwa niezwykłe produkty. Jeden z nich to
róża z Gorycji nie mająca jednak nic wspólnego z pięknym pachnącym kwiatem. Poza
wyglądem, gdyż właśnie ten rodzaj cykorii (choć nazywana jest sałatą) o
różowych liściach może go przypominać. Smak ma natomiast nieco kwaśny. Drugi
produkt też ma kolor różowy, a chodzi o cebulę z Cavasso i doliny Val Cosa.
Krucha i słodka, doskonała do jedzenia jest również na surowo.
Slow Food to powstała przed 27 laty we Włoszech, a obecnie międzynarodowa organizacja non-profit zajmuje się ochroną i wspieraniem lokalnych producentów żywności.(Źródła: Newsletter FVG lipiec 2013, www.slowfood.it, www.slowfood.com, www.slowfood.pl)
Slow Food to powstała przed 27 laty we Włoszech, a obecnie międzynarodowa organizacja non-profit zajmuje się ochroną i wspieraniem lokalnych producentów żywności.(Źródła: Newsletter FVG lipiec 2013, www.slowfood.it, www.slowfood.com, www.slowfood.pl)
0 komentarze