Włoskie produkty i spaghetti w wykonaniu mistrza na Placu Konstytucji

00:49


Piszę raz jeszcze o targu, który mam przyjemność współorganizować. Mercato all'aperto czyli jarmark włoskich produktów regionalnych stanie w lewej pierzei Placu Konstytucji już 30 września. Od 6 rano będziemy się rozpakowywać i montować stoiska. Potem, od 8 rano do 20 wieczorem codziennie aż do 11 października czekamy na Miłe Panie i Panów bardzo miłych. Co oferujemy? Sery krowie, wocze i kozie, mozzarelle oraz inne wyroby mleczarskie, nierzadko po raz pierwszy goszczące nad Wisłą. Naturalnie produkty mięsne - znów nie zabraknie mega-mortadeli,która poprezdnio cieszyła się takim wzięciem (miała chyba z metr długości i co najmniej 50 cm średnicy. Nie zabraknie wszystkich sott'olio i sott'aceto czyli przetworów w occie i oliwie oraz samej oliwy z oliwek palce lizać. A łakomczuchy nie będą się mogłu powstrzymać, aby nie spróbować sycylijskich cannoli (robimy je na miejscu, więc są świeżutkie) posypanych czekoladą i pistacją. Nota bene sama jestem uzalżniona od kremu z pistacji, a zatem wszystkim polecam! Doskonały zarówno do deserów jak i spaghetti! Oprócz stoisk sprzedażowych zorganizujemy też stanowisko restauracyjne, z pysznymi panini i zawsze gorącym spaghetti w wykonaniu jednego z włoskich szefów kuchni rezydujących nad Wisłą. Ci, którzy odwiedzili nas już wiosną, podczas pierwszej edycji targów, pamiętają, jakie wykwintne dania przygotowywał Enzo Saccomani.

Zobacz również:

0 komentarze