Pizzaiolo na Magdalence
15:09
Wystartowaliśmy. 6. edycja Włoskich Targów Żywności Regionalnej już na pełnych obrotach. Stoiska na Magdalence, popularnie zwanym od pobliskiego kościoła p.w. św. Marii Magdaleny skwerze na rogu ulic Szewskiej i Wita Stwosza we Wrocławiu stanęły 12 sierpnia, a nomen omen 13 sierpnia rozpoczął się handel. I każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Są bowiem stragany z makaronami i sosami do nich pod wodzą Tunezyjczyka Fahmiego, ogromna "wyspa" z wędlinami zawiadywana przez Somalijczyka Thiama, dwa stoiska serowarskie z serami z Sardynii i północy Italii, to drugie pod egidą Maria z Rumunii. Jak widać nasz włoski targ jest w istocie bardzo międzynarodowy. Ale spora jego część zawiadywana jest przez Sycylijczyków, których każdy rozpozna po bardzo śniadej karnacji i niezwykłej otwartości, jaką się charakteryzują. To oni sprzedają giga-oliwki, papryczki z tuńczykiem, karczochy w oliwie i samą oliwę, a także morze ciastek i ciasteczek. W tym roku nowością jest granita z sycylijskiego arbuza, którego można też skosztować w formie sałatki. Natomiast w restauracji pod chmurką działa włoski pizzaiolo, gwarantując, że pizza będzie najlepsza na świecie :)
Zapraszam po szczegóły do naszej grupy na FB, do samego Wrocławia, albo kolejnych miast, gdzie jeszcze tej jesieni zjedziemy: do Poznania i Warszawy we wrześniu i do Torunia w drugiej połowie października, gdzie kończymy tour. Cały harmonogram na wspomnianej stronie FB. Koniecznie dołączcie i polubcie! https://www.facebook.com/groups/1229343850416341/
Dodatkową atrakcją tej edycji są koncerty live 4b Acoustic Trio ze składanką włoskich i międzynarodowych evergreenów. Chłopaki z Udine grają naprawdę dobrze!
Są bowiem stragany z makaronami i sosami do nich pod wodzą Tunezyjczyka Fahmiego, ogromna "wyspa" z wędlinami zawiadywana przez Somalijczyka Thiama, dwa stoiska serowarskie z serami z Sardynii i północy Italii, to drugie pod egidą Maria z Rumunii. Jak widać nasz włoski targ jest w istocie bardzo międzynarodowy. Ale spora jego część zawiadywana jest przez Sycylijczyków, których każdy rozpozna po bardzo śniadej karnacji i niezwykłej otwartości, jaką się charakteryzują. To oni sprzedają giga-oliwki, papryczki z tuńczykiem, karczochy w oliwie i samą oliwę, a także morze ciastek i ciasteczek. W tym roku nowością jest granita z sycylijskiego arbuza, którego można też skosztować w formie sałatki. Natomiast w restauracji pod chmurką działa włoski pizzaiolo, gwarantując, że pizza będzie najlepsza na świecie :)
Zapraszam po szczegóły do naszej grupy na FB, do samego Wrocławia, albo kolejnych miast, gdzie jeszcze tej jesieni zjedziemy: do Poznania i Warszawy we wrześniu i do Torunia w drugiej połowie października, gdzie kończymy tour. Cały harmonogram na wspomnianej stronie FB. Koniecznie dołączcie i polubcie! https://www.facebook.com/groups/1229343850416341/
Dodatkową atrakcją tej edycji są koncerty live 4b Acoustic Trio ze składanką włoskich i międzynarodowych evergreenów. Chłopaki z Udine grają naprawdę dobrze!
1 komentarze
Muszę, po prostu muszę przyjść i popróbować najlepszej kuchni na świecie.
OdpowiedzUsuń