Rusza VI Tydzień Kuchni Włoskiej na Świecie
08:24
Inauguracja tego dobrze już znanego wydarzenia miała miejsce dziś o godz. 11 w Ambasadzie Republiki Włoskiej w Warszawie.
I ja tam byłam, więc relacjonuję, co czeka polskich amatorów jedzenia all'italiana.
Od najbliższego poniedziałku 22 listopada do niedzieli 28 listopada Organizatorzy zaplanowali szereg ciekawych inicjatyw. I tak w Instytucie Kultury Włoskiej w Warszawie od 22 listopada można będzie obejrzeć wystawę wzornictwa "Watki kreatywne". Zastosowane w pracach kolory i tekstury reprezentują typowe kształty... włoskiego makaronu z wybranych, trzech regionów Italii. W ramach wydarzenia przewidziano dwie konferencje on-line: "Historia makaronu" (22 listopada godz. 11) i "Miasta i miejsca smaku" (25 listopada godz. 18). Transmisje na stronie FB Instytutu: https://www.facebook.com/istitutoitalianoculturavarsavia/
Inną propozycją jest czteroodcinowa seria internetowa "Szlakiem wina z północy na południe", stworzona w ramach projektu True Italian Taste, aby przybliżyć zagranicznym konsumentom niektóre mniej znane włoskie wina i ich historię. Jest to przy okazji sposób na promocję Włoskich Izb Handlowych za granicą. Na filmach, nakręconych we współpracy z Włoskim Stowarzyszeniem Sommelierów, Luca Iaccarino wraz z czterema innymi, doświadczonymi sommelierami odwiedzają typowe, włoskie osterie-tawerny, znajdujące się w czterech miejscowościach regionów: Piemont, Wenecja Euganejska (Veneto), Marche i Apulia, gdzie uprawia się winorośle: Arneis, Tai Rosso, Pecorino e Susumaniello. Wszystkie odcinki są już dostępne pod tym linkiem, niestety tylko w języku włoskim:
https://trueitaliantaste.com/thewinesideofitaly/ Nie wymagają natomiast znajomości żadnego języka obcego video-prezentacje przepisów na włoskie dania z użyciem najwyższej jakości produktów, przygotowane przez dwóch pasjonatów kuchni, prowadzących cieszące się ogromnym powodzeniem video blogi kulinarne. Pierwszy to Tomasz Strzelczyk, uczestnik IV edycji Master Chef Polska, w której dostał się do finałowej piątki: http://oddaszfartucha.pl/ Drugi to Matteo Brunetti, Włoch o polskich korzeniach, finalista VI edycji Master Chef Polska: http://matteobrunetti/pl Obaj komunikują przez you tube, FB i Instagram, gdzie mają wielkie rzesze followersów. Wspomniane przepisy na włoskie dania pojawią się w czasie trwania Tygodnia Kuchni Włoskiej. Prawdopodobnie już pod koniec listopada, albo na poczatku grudnia br. ukaże się pierwszy polski przewodnik po winach, regionach i odmianach winorośli zatytułowany po prostu "Włochy" autorstwa duetu ekspertów. Pierwszym z nich jest Tomasz Prange-Barczyński, założyciel i wieloletni redaktor naczelny „Magazynu Wino”, autor kilkuset audycji radiowych „PIN do wina” oraz książek o tematyce winiarsko-podróżniczej, sędziego w konkursach winiarskich. Drugim autorem jest Wojciech Bońkowski piszący o winach od przeszło dwóch dekad, w przeszłości wicenaczelny "Magazynu wino", założyciel postalu o winie "Winicjatywa" oraz pisma o winie "Ferment". We Włoszech produkowanych jest ponad 400 rozmaitych gatunków sera, 800 gatunków winorośli, nawet około 500 rodzajów makaronów, przeszło 600 gatunków mięs Italia może się pochwalić 150-letnią tradycją produkcji sosu pomidorowego. Włoska oliwa extravergine z oliwek eksportowana jest do 70 krajów świata. Wartość importu produktów rolno-spożywczych z Włoch do Polski wyniosła w miniomym roku 1.02 mld euro - wynika z szacunków Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej w Warszawie. Podstawowymi składnikami kuchni włoskiej są: oliwa extravergine z oliwek, makaron, sery, pomidory, ocet balsamiczny (z Modeny), czosnek, bazylia, oregano, kapary, prawdziwki i naturalnie wino, które nie tylko się pije, ale używa w kuchni, aby poprawić smak potraw. Tydzień Kuchni Włoskiej trwać będzie od poniedziałku 22 listopada do niedzieli 28 listopada. Celem nadrzędnym bieżącej edycji jest, jak podkreślał ambasador Republiki Włoskiej w Polsce, Aldo Amati uzmysłowienie polskim konsumentom wagi wysokiej jakości produktów, z jakich przygotowywane są dania. To właśnie dobry produkt, a nie substytuty czynią potrawę doskonałą. Współorganizatorami i animatorami wydarzenia są: Ambasada Republiki Włoskiej w Warszawie, Instytuty Kultury Włoskiej w Warszawie i Krakowie, Włoska Izba Handlowo-Przemysłowa, Italian Trade Agency.(zdjęcia: Autorka prócz plakatu Susumaniello - FB True Italian Taste)
https://trueitaliantaste.com/thewinesideofitaly/ Nie wymagają natomiast znajomości żadnego języka obcego video-prezentacje przepisów na włoskie dania z użyciem najwyższej jakości produktów, przygotowane przez dwóch pasjonatów kuchni, prowadzących cieszące się ogromnym powodzeniem video blogi kulinarne. Pierwszy to Tomasz Strzelczyk, uczestnik IV edycji Master Chef Polska, w której dostał się do finałowej piątki: http://oddaszfartucha.pl/ Drugi to Matteo Brunetti, Włoch o polskich korzeniach, finalista VI edycji Master Chef Polska: http://matteobrunetti/pl Obaj komunikują przez you tube, FB i Instagram, gdzie mają wielkie rzesze followersów. Wspomniane przepisy na włoskie dania pojawią się w czasie trwania Tygodnia Kuchni Włoskiej. Prawdopodobnie już pod koniec listopada, albo na poczatku grudnia br. ukaże się pierwszy polski przewodnik po winach, regionach i odmianach winorośli zatytułowany po prostu "Włochy" autorstwa duetu ekspertów. Pierwszym z nich jest Tomasz Prange-Barczyński, założyciel i wieloletni redaktor naczelny „Magazynu Wino”, autor kilkuset audycji radiowych „PIN do wina” oraz książek o tematyce winiarsko-podróżniczej, sędziego w konkursach winiarskich. Drugim autorem jest Wojciech Bońkowski piszący o winach od przeszło dwóch dekad, w przeszłości wicenaczelny "Magazynu wino", założyciel postalu o winie "Winicjatywa" oraz pisma o winie "Ferment". We Włoszech produkowanych jest ponad 400 rozmaitych gatunków sera, 800 gatunków winorośli, nawet około 500 rodzajów makaronów, przeszło 600 gatunków mięs Italia może się pochwalić 150-letnią tradycją produkcji sosu pomidorowego. Włoska oliwa extravergine z oliwek eksportowana jest do 70 krajów świata. Wartość importu produktów rolno-spożywczych z Włoch do Polski wyniosła w miniomym roku 1.02 mld euro - wynika z szacunków Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej w Warszawie. Podstawowymi składnikami kuchni włoskiej są: oliwa extravergine z oliwek, makaron, sery, pomidory, ocet balsamiczny (z Modeny), czosnek, bazylia, oregano, kapary, prawdziwki i naturalnie wino, które nie tylko się pije, ale używa w kuchni, aby poprawić smak potraw. Tydzień Kuchni Włoskiej trwać będzie od poniedziałku 22 listopada do niedzieli 28 listopada. Celem nadrzędnym bieżącej edycji jest, jak podkreślał ambasador Republiki Włoskiej w Polsce, Aldo Amati uzmysłowienie polskim konsumentom wagi wysokiej jakości produktów, z jakich przygotowywane są dania. To właśnie dobry produkt, a nie substytuty czynią potrawę doskonałą. Współorganizatorami i animatorami wydarzenia są: Ambasada Republiki Włoskiej w Warszawie, Instytuty Kultury Włoskiej w Warszawie i Krakowie, Włoska Izba Handlowo-Przemysłowa, Italian Trade Agency.(zdjęcia: Autorka prócz plakatu Susumaniello - FB True Italian Taste)
0 komentarze