News! Róża z Gorycji do jedzenia pod ochroną włoskiego Slow Food

07:50


Na liście chronionych smaków Slow Food regionu Friuli-Wenecja Julijska znalazły się dwa niezwykłe produkty. Jeden z nich to róża z Gorycji nie mająca jednak nic wspólnego z pięknym pachnącym kwiatem. Poza wyglądem, gdyż właśnie ten rodzaj cykorii (choć nazywana jest sałatą) o różowych liściach może go przypominać. Smak ma natomiast nieco kwaśny. Drugi produkt też ma kolor różowy, a chodzi o cebulę z Cavasso i doliny Val Cosa. Krucha i słodka, doskonała do jedzenia jest również na surowo.
Slow Food to powstała przed 27 laty we Włoszech, a obecnie międzynarodowa organizacja non-profit zajmuje się ochroną i wspieraniem lokalnych producentów żywności.(Źródła: Newsletter FVG lipiec 2013, www.slowfood.it, www.slowfood.com, www.slowfood.pl)

Zobacz również:

0 komentarze