News! Wyszukane smaki na wysokościach. Nowe menu Finnair

03:17


Finnair rozpoczyna współpracę z wiodącymi fińskimi restauracjami Nokka, G.W. Sundmans, Savoy i Fishmarket. Ich szefowie – Matti Jämsén z G.W. Sundmans, Ari Ruoho z Nokki i Kari Aihinen z Savoya – stworzyli autorskie menu, które będą dostępne w klasie biznes na lotach długodystansowych z Helsinek od stycznia 2015. W ramach tej współpracy Finnair zaoferuje swoim klientom m.in. potrawy świąteczne oraz uświetni specjalnym menu dołączenie w przyszłym roku Airbusów A350 do floty Finnaira. Autorskie menu są tworzone ze starannie dobranych składników sezonowych, wykorzystują osobiste inspiracje kulinarne szefów kuchni i odważne mieszanki wyrazistych smaków. Współpraca rozpocznie się pod koniec stycznia 2015 i będzie trwała do wiosny 2016. Menu będzie zmieniane rotacyjnie, co trzy miesiące. Wszystkie restauracje współpracujące z Finnairem należą do grupy Royal Restaurants, obejmującej najlepsze restauracje w Finlandii. Każde z autorskich menu odzwierciedla unikalny i rozpoznawalny styl swojego autora.


Pierwsze z autorskich menu zostało stworzone przez Matti Jämséna, szefa kuchni w restauracji G.W. Sundmans. Wśród potraw zimowych znajdą się sieja, glazurowane policzki wieprzowe i dorsz. Jämsén jest reprezentantem Finlandii w Bocuse d’Or – najbardziej prestiżowym konkursie kucharskim na świecie – którego finał odbędzie się w Lyonie 27–28 stycznia 2015. 

Autorskie menu Kari Aihinena, szefa kuchni i menedżera  w restauracji Savoy, jest inspirowane letnim ogrodem i rojami pszczół. Będzie serwowane na wiosnę 2015 i wykorzystuje: szparagi, sałatki z młodych ziemniaków, miód, oraz piersi kurczaka kukurydzianego. Menu jesienne zostało ułożone przez Ari Ruoho, szefa restauracji Nokka, który, tworząc je, czerpał inspirację z sezonu żniw. Znajdzie się w nim topinambur (słonecznik bulwiasty, zwany też karczochem jerozolimskim), kawior ze szczupaka północnego i zupa z dyni. W zimie 2016 przyjdzie kolej na autorskie menu restauracji Fishmarket, które opierać się będzie głównie na potrawach z ryb. W klasie ekonomicznej na trasach długodystansowych Finnair oferować będzie domowe posiłki stworzone przez szefów kuchni, takie jak zapiekanka z makaronu i mielonego mięsa czy klopsiki z jagnięciny. Przystawki i dania główne  w klasie biznes na lotach europejskich także zostaną udoskonalone przez szefów kuchni.Uzupełnieniem autorskich menu będzie nowa karta win, dobieranych indywidualnie do poszczególnych potraw. Posiłki przygotowywać będzie catering Finnaira, LSG Sky Chefs. Wiecej informacji na stronach: http://blogs.finnair.com, www.facebook.com/finnair, www.twitter.com/Twitter

www.finnairgroup.com. (Źródło i zdjęcia Finnair, Confero Consulting)

Zobacz również:

0 komentarze